CIVILNA IN CERKVENA POROKA

15.05.2018 Portal e-poroka

Poroka je proces, s katerim dve osebi vzpostavita odnos, ki sta javna, uradna in trajna. To je združitev dveh ljudi v vezo, ki naj bi trajalo do smrti.

Vsak par si želi nepozabno poroko zato toliko več pozornosti posvečajo iskanju sanjske poročne lokacije. Večina bodočih mladoporočencev si najprej poišče poročni kraj kjer si zaobljubita večno zvestobo. Izbira v današnjem času je zares ogromna. Danes se lahko namreč poročite kjerkoli, naj bo to poroka v naravi, na travniku, med vinogradi, na gradu ali na matičnem uradu. Vse bolj pa so popularne poroke v tujini.

V Sloveniji se par lahko odloči za civilno in cerkveno poroko. Glede na zaporedje se par najprej poroči civilno šele nato cerkveno. Lahko pa je vrstni red obraten. Par, ki se želi civilno poročiti mora najprej izbrati poročno lokacijo civilnega obreda nato pa se dogovoriti o spremembi priimkov ter stalnega prebivališča. Svojo odločitev pa prijavi pri matičarju upravne enote kjer bo sama poroka. Tako ženin kot nevesta imata možnost izbire kateri priimek obdržati ali ga spremeniti. Lahko se odločita, da vzameta priimek enega ali drugega ali pa obdržita vsak svoj priimek. Lahko pa dodata svojemu priimku še partnerjeva.
Zakonsko zvezo morata na matičnem uradu prijaviti največ tri mesece in najmanj 14 dni pred datumom poroke. Ob prijavi morata s seboj prinesti osebni dokument s fotografijo ter osebne podatke o izbranih pričah. Vso ostalo dokumentacijo pridobi upravna enota po njihovi uradni dolžnosti. V primeru, da je bil eden izmed partnerjev že v zakonski zvezi je potreben dokument o prenehanju prejšnje zakonske zveze. Sklenitev zakonske zveze je prosta plačila takse, če jo sklenete v uradnih prostorih za sklepanje zakonskih zvez posamezne upravne enote.

Cerkvena poroka

Priprave bodočih mladoporočencev na cerkveno poroko zahteva kar nekaj formalnosti, ki se jih zahteva in jih je potrebno pravočasno urediti. Pred poroko župnik kjer bo cerkvena poroka sestavi zapisnik zato morata s seboj prinesti naslednje dokumente:
- vajin krstni in samski list, ki ga dobita kjer sta bila krščena
- potrdilo o udeležbi s priprav na zakon
- lokacija in čas civilne poroke
- datum in uro cerkvene poroke
- ime in priimek vajinih poročnih prič
- v primeru, da je eden od partnerjev vdovec je potrebno zagotoviti mrliški list pokojnega zakonca, ki ga dobite, kjer je bil partner pokopan

Če se par odločiti za poroko v domači župniji je pridobitev formalnosti precej preprosta. Pomembno je, da se dovolj zgodaj pozanimata katere papirje se od vas zahteva za cerkveno poroko ter opravita priprave na zakon vsaj pol leta pred samim dogodkom. Prav tako vam župnija da podatek koliko prej je potrebna rezervacija termina za poroko v cerkvi. Praviloma cerkvena poroka poteka v prostorih, ki so namenjeni za bogoslužje. Cerkvena poroka je stvar odločitev obeh partnerjev.

Civilna poroka

Glede na statistiko zadnjih nekaj let so v vse večji meri popularne poroke izven uradnih lokacij saj so pari postali bolj vse bolj zahtevni prav tako so želje in pričakovanja po pravljični poroki postala večja. Poroke se lahko odvijajo na domačih vrtovih, travnikih, jasah sredi gozda, med vinogradi, splavih, gradovih ali celo na ladji.
Vse več parov je, ki želijo poroko obeležiti na prostem in tako združiti civilno in cerkveno poroko s slavjem.

Če želita, da je vajina zakonska zveza v republiki Sloveniji veljavna mora biti pri obredu poleg ženina in neveste prisoten matičar, ki ga dodelijo na upravni enoti (upravna enota lokacije kjer je poroka). Poleg matičarja pa mora biti prisoten tudi načelnik upravne enote ali njegov pooblaščenec.


Z NAMI DO NEPOZABNE POROKE

Naši organizatorji imajo dolgoletne izkušnje in podrobno poznajo storitve na trgu. So specializerani za hitro izvedbo dogodka in so na vajini poroki tudi prisotni ter neopazno poskrbijo, da poroka poteka po načrtu. Naše sodelovanje z več kot 500 podjetji po sloveniji pa vama zagotavlja, da bo vajin budget optimalno izkoriščen.

par

“Prepričana sva bila, da je najem organizatorja samo dodatni strošek, ki ga njegova storitev ne opravičuje. Po sestanku sva se le odločila, da organizacijo prepustiva e-poroki. Sedaj sva vesela za to odločitev saj sva imela čudovito poroko, brez skrbi, da bo šlo kaj narobe. Splačalo se je tudi finančno saj so poskrbeli za finančno optimizacijo dogodka, ki se je na koncu še kako poznala”

Zakonca Dolinar-Mikić (LJ)

STOPIMO V KONTAKT


    ScrollUp